Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kind, maar de professional bepaalt meestal welke hulp een gezin krijgt en vaak ook wat er over het gezin wordt gecommuniceerd en met wie. Een beveiligd digitaal platform kan bijdrage aan het voeren van de regie over de hulpverlening door ouders. Hierdoor wordt het contact met hulpverleners gemakkelijker en de relatie met ouders gelijkwaardiger.

Ouders nodigen zelf mensen uit om via het platform informatie over hun kind(eren) te delen: de jeugdzorgprofessional, de huisarts, de leerkracht, maar ook grootouders, de buren of de beste vriendin van moeder. Iedereen die betrokken is bij het kind kan via ouders toegang krijgen. En werken met zo’n platform is niet moeilijk: wie op Facebook kan, kan dit ook.

Via het besloten platform kunnen afspraken worden gemaakt en berichten worden uitgewisseld. Maar deelnemers kunnen ook met elkaar chatten, beeldbellen, hulpverleningsplannen delen, de voortgang meten en nog veel meer. Allemaal onder regie van de ouders, veilig en voor ouders kosteloos. Zij bepalen ook wie welke informatie krijgt. De huisarts kan bijvoorbeeld bepaalde informatie wel krijgen die de buren niet hoeven te hebben.

Elektronische dossier
Zo houden ouders niet alleen de regie in eigen handen, maar creëren ze ook hun eigen elektronische dossier over hun kind. Als er dan een nieuwe hulpverlener bij komt, dan kunnen ze zeggen: ‘Ik sluit je aan op mijn netwerk en geef je toegang tot bepaalde documenten. Lees die eerst maar eens. Als je dan nog vragen hebt dan komen we graag op gesprek.’ Dan hoeven ze niet steeds opnieuw hun verhaal te vertellen. Door een technische koppeling met de registratiesystemen van deelnemende instellingen kunnen hulpverleningsplannen en andere documenten automatisch in het platform worden geplaatst.

Pilot
In Noord Veluwe draait inmiddels een project met online communicatieplatform Quli. Quli is op non-profitbasis ontwikkeld door een aantal zorginstellingen. Quli heeft zo’n 20.000 gebruikers en een aantal instellingen doen mee met het project. Per organisatie gaat een groepje hulpverleners en cliënten samen ervaring opdoen in het gebruik van dit platform. Zo gaan we samen op weg naar ons doel: regie door de ouders.

Bron: Kennisnet Jeugd

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER