Armoede maakt opgroeiomgeving moeilijk en risicovol

Ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd positieve, preventieve voorlichting en tips geven. Met dat doel voor ogen heeft GGD regio Utrecht een digitaal magazine ontwikkeld. De artikelen verwijzen naar GroeiGids.nl voor nog meer betrouwbare opvoedinformatie.

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD regio Utrecht zoekt naar mogelijkheden om ouders met basisschoolkinderen te bereiken in de periode wanneer er geen gezondheidsonderzoek plaatsvindt. De periode tussen de standaardcontactmomenten in groep 2 en groep 7 is immers lang. “Op tijd aandacht schenken aan uitdagingen voor kinderen kan een enorm verschil voor ouders maken”, weet Mareike Meijerhof. Als jeugdverpleegkundige van GGD regio Utrecht werkt Mareike Meijerhof mee aan het ZonMw-project ‘Praktische, positieve anticiperende voorlichting aan ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd’.

Ontwikkelingsuitdagingen

In de periode tussen de standaardgezondheidsonderzoeken kunnen kinderen en hun ouders te maken krijgen met allerlei kleine en grote ontwikkelingsuitdagingen. “Denk naast gedragsproblemen aan veel iPad- en telefoongebruik, erge verlegenheid, onzekerheid of moeite bij ouders om hun kind los te laten. Ouders voelen vaak niet de noodzaak om hiervoor hulp te vragen. Zonde, want zulke ogenschijnlijk kleine problemen kunnen best belemmerend zijn of worden voor kinderen en ouders. Hoe eerder ouders een ontwikkeluitdaging herkennen, hoe makkelijker zij er op kunnen inspelen.”

Digitaal magazine

Om ouders positieve, preventieve voorlichting en tips te geven, ontwikkelde GGD regio Utrecht een digitaal magazine voor verschillende leeftijden over allerlei onderwerpen. De artikelen verwijzen naar GroeiGids.nl voor nog meer betrouwbare opvoedinformatie. Meijerhof: “We mailden het magazine eerst naar scholen, maar we merkten dat de afstand tussen ons en de scholen op die manier te groot bleef. Scholen brachten het magazine maar zelden onder de aandacht bij ouders.”

Persoonlijke toelichting

Tegenwoordig voeren jeugdverpleegkundigen in regio Utrecht aan het begin van het nieuwe schooljaar een gesprek met de directie, intern begeleiders of leerkrachten van de basisschool. Over de komende onderzoeken, maar ook om een toelichting te geven bij de magazines. “Het is echt bevorderlijk voor de samenwerking als scholen je gezicht kennen en goed weten wat je voor de kinderen en ouders kunt betekenen”, merkt Meijerhof. “Directie, Intern Begeleiders en leerkrachten weten je beter te vinden, ze verwijzen ouders makkelijker door én begrijpen beter waarom het belangrijk is om het magazine bij ouders onder de aandacht te brengen.”

Landelijk product

Eind dit jaar rondt GGD regio Utrecht dit project af. Het uiteindelijk doel is om te komen tot een landelijk, uniform en betrouwbaar product waar alle scholen, ouders en JGZ-organisaties van kunnen profiteren. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Pharos, het ErasmusMC, het Trimbos-instituut, Groeigids en Stichting Opvoeden.nl werken hieraan mee. “Vaak delen we tips en informatie die ouders wel kennen. Maar ik merk dat het nog altijd effectief is om elkaar te herinneren aan handigheidjes en aandachtspunten.”

Factsheet e-zines
Een infograhic brengt de insteek en  meerwaarde  van e-zines voor ouders inbeeld, klik hier.

Gerelateerde links

Bron: zonmw.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER