Jeugdzorgstartup Vesper heeft haar derde BSO+ vestiging in Amsterdam Amstel geopend. Daarmee zet Vesper een volgende stap richting passende opvang voor alle kinderen in Nederland. Sleutelwoorden zijn: kleinere groepen, extra structuur en iedere dag sporten. Binnen drie jaar moeten er al twintig locaties zijn.

Terug naar school, terug naar normaal. Ouders en de buitenschoolse opvang (BSO) kunnen voorlopig weer opgelucht ademhalen zou je denken. Toch blijft dat voor de ouders van ruim 70 duizend (van de 1,5 miljoen) scholieren die niet direct uit school naar huis kunnen nog maar de vraag. Zij gaan namelijk naar speciaal onderwijs. En voor die groep was het pre-corona al schipperen om goede buitenschoolse opvang te krijgen. In tegenstelling tot reguliere scholen, zijn scholen in het speciaal onderwijs namelijk niet verplicht tot het verzorgen van BSO. Daarmee valt een grote groep kinderen die extra zorg nodig heeft tussen wal en schip.

Extra structuur en kleinere groepen

Met een team van veertien experts werkt Vesper in kleine groepen met specialistische kennis en aandacht aan de ontwikkeling van kinderen met een plusje. “We zien dat kinderen die overal al afgewezen zijn het hier wél redden, door de extra structuur en kleinere groepen die wij kunnen bieden,” aldus oprichter en serial zorgentrepreneur Anne-Sophie Schürmann. Naast deze extra aandacht zet de BSO+ met name in op sport: iedere dag een uur sporten heeft bij deze kinderen aantoonbaar effect op de (mentale) gezondheid. Bovendien kunnen de meeste kinderen met een plusje vaak niet terecht bij een reguliere sportclub.

Grote behoefte

“In heel Nederland zijn de plekken voor kinderen die net wat extra zorg nodig hebben op een paar handen te tellen”, vervolgt Schürmann. Gemeenten bellen ons sinds de opening van onze eerste locatie eerder dit jaar dan ook regelmatig op om meer over het concept te weten te komen. Zij willen echt wel, maar worstelen op hun beurt ook met de verantwoordelijkheid, juiste oplossingen voor het capaciteitsprobleem en heldere informatievoorziening. Ouders kunnen namelijk kinderopvang toeslag krijgen op het bedrag wat ze aan ons betalen.”

Zorg van 500 ouders ontzorgen

Afgelopen februari opende Vesper de eerste BSO+ in Amsterdam Zuid, al snel volgde een tweede locatie in Hilversum (per 1 juli) en nu de derde in Amsterdam Amstel is de derde. In oktober staat de vierde al gepland. Naast de doordeweekse opvang start per 1 oktober ook een zaterdaggroep. In een half jaar stelde Vesper ruim 150 opvangplekken beschikbaar voor kinderen met een extra zorgvraag, waarvan er inmiddels ruim 60 zijn gevuld. De ambitie is om binnen drie jaar, met 20 locaties, de zorg van zo’n 500 ouders op zich te nemen.

Over Vesper

Vesper is een BSO+ voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar met een extra zorgbehoefte. De organisatie is in 2021 opgericht door Anne-Sophie Schürmann (oprichter van jeugdzorginstellingen Groei & Glunder en &Thijs) en Olof van den Bout (oud-financieel manager Hello Fresh en Felyx). De kinderen die bij Vesper komen hebben vaak extra aandacht nodig vanwege ofwel gedragsproblemen of een (licht) verstandelijke beperking. Juist voor deze kwetsbare groep is vaak geen kinder- of buitenschoolse opvang beschikbaar binnen het reguliere systeem. Iedere school in Nederland is verplicht om opvang te regelen voor hun leerlingen, behalve het speciaal onderwijs. Vesper heeft als missie dit gat te dichten en voor alle kinderen in Nederland passende opvang te bieden. Via www.bijvesper.nl lees je meer over Vesper.

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER