In Denemarken mogen echtparen die niet meer samen verder willen niet zomaar scheiden. In een wetswijziging is opgenomen dat koppels drie maanden moeten wachten en verplicht relatietherapie dienen te volgen.

Denemarken kent een van de hoogste echtscheidingscijfers van Europa. Zeker de helft van de huwelijken sneuvelt. Tot voor kort konden mensen hun scheiding regelen door een simpel online formuliertje in te vullen, maar sinds april komt er veel meer bij kijken. Als het besluit gevallen is, moeten stellen nog drie maanden wachten. Hebben ze kinderen onder de achttien dan moeten ze eerst in therapie voor hun huwelijk ongedaan kan worden gemaakt. Die therapie kunnen mensen online via een app volgen.

“Het is goed voor het koppel zelf en voor de gemeenschap. Voorkomen is altijd beter dan genezen,” vindt Jette Haislund, hoofd gezondheidszorg van de gemeente Ringkøbing-Skjern, waar de eerste experimenten met de nieuwe wet plaatsvonden. “Dit gaat over het reduceren van de menselijke en financiële kosten van een echtscheiding”, zegt psycholoog Gert Martin Hald, werkzaam aan de universiteit van Kopenhagen.

Nevendoel van de wetgeving is het scheidingsproces soepeler te laten lopen voor ouders en kinderen, namelijk door de communicatie te verbeteren en valkuilen te vermijden.

Breaking up is harder to do in Denmark after divorce law changes >>

Bron: welingelichtekringen.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER