Stichting Lotje&co vertelt de verhalen van ouders van zorgintensieve kinderen en verspreidt deze via blogs, sociale media en een tijdschrift om het lotgenotencontact op gang te brengen. “Samen willen we het leven een klein stukje makkelijker maken en laten zien dat het onmogelijke, mogelijk is”, vertelt directeur Cosmas Blaauw (foto).

Stichting Lotje&co is één van de organisaties waar Stichting Opvoeden.nl naartoe verwijst in de opvoedinformatie. Met zo’n 3000 leden, 13.000 likes op Facebook en ruim 100.000 websitebezoekers per maand bereikt Lotje&co ouders en familieleden van zorgintensieve gezinnen, maar ook professionals. “We hebben heel goed zicht op wat er in zorgintensieve gezinnen speelt. Dat komt door de verhalen die we toegestuurd krijgen, de berichten op sociale media en de ouders die we spreken op evenementen. Het gaat vooral om de impact op het gezin en de ouders zelf”, vertelt Cosmas. “Ouders krijgen een burn-out, gaan scheiden of krijgen conflicten met hun andere kinderen. Deze kennis willen we graag met professionals delen. Zij kunnen de ouders hier in een vroeg stadium op voorbereiden door informatie te delen.”Daar zijn het aanbod van Lotje&co en de informatie voor zorgintensieve gezinnen op Opvoeden.nl helpend bij.

De kracht van bloggen
Lotgenotencontact voor ouders is volgens Cosmas essentieel. “We zien dat gezinnen steeds meer geïsoleerd raken. Vriendschappen verwateren en dat komt van twee kanten. De ouders worden na de geboorte in beslag genomen door de aandoening of stoornis, terwijl vrienden met een gezond kind niet altijd meer contact durven te zoeken vanwege de confrontatie.” Deze en andere verhalen worden verteld door onder andere de bloggers van Lotje&co. “De schrijvers gaan steeds vaker dingen aan de kaak stellen, bijvoorbeeld over de Wet Langdurige Zorg of passend onderwijs. Via sociale media komen daar ontzettend veel reacties op.” Om alle ouders een stem te geven, heeft de stichting Lotjes Keukentafel bedacht. Ouders kunnen daar zelf een blog voor insturen. “We praten niet óver de gezinnen maar mét de gezinnen.”

Fantastische dag voor kinderen
De fysieke bijeenkomsten tussen ouders laten volgens Cosmas zien dat het onmogelijke, mogelijk is. “Ieder jaar gaan we naar een indoor wintersporthal om te skiën en te sleeën. De eerste reacties zijn dan: dat kan niet met mijn kind. Uiteindelijk blijkt het toch te lukken. Dan hebben de kinderen een fantastische dag en de ouders ook. Daar doen we het voor.”

Oproep aan professionals
Els Verkerk, directeur Stichting Opvoeden.nl, ondersteunt de oproep van Cosmas Blaauw aan professionals. ,,Ik zeg altijd: ouders zijn begin- en eindpunt. Dat vind je terug in de nieuwe informatie op Opvoeden.nl. We hebben de ervaringsverhalen van ouders vertaald naar betrouwbare informatie voor andere ouders. Als professional kun je dit gebruiken in de gesprekken die je voert. Ook is het voor jezelf interessant om te lezen wat deze ouders precies doormaken. Dat helpt in de gesprekken die je voert.”

Meer weten?
Meer informatie voor zorgintensieve gezinnen vind je in het nieuwsbericht, in het interview met Krista Okma en op de website van Lotje&co.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER