Veel ouders continu staan onder zware druk. Constante stress kan leiden tot ouderlijke of parentale burn-out. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de ouders als hun kinderen. De covid-19-crisis heeft de kwetsbaarheid van bepaalde gezinnen blootgelegd.

Dat blijkt uit recent Belgisch onderzoek. Enkele jaren geleden analyseerden wetenschappers voor de eerste keer de situatie in Vlaanderen. Drie op de tien ondervraagden bleek af en toe moeite te hebben met het ouderschap en 4% van de respondenten vertoonde op dagelijkse basis symptomen van ouderlijke burn-out. Mensen met deze vorm van burn-out raken volledig uitgeput, voelen een emotionele afstand tegenover hun kind en krijgen het idee dat ze compleet mislukt zijn als ouders.

Een andere studie liet zien hoe schadelijk de gevolgen kunnen zijn, voor zowel de ouders als de kinderen. Een parentale burn-out vergroot namelijk de kans op ‘ontsnappingsfantasieën’ van ouders (over bijvoorbeeld het gezin verlaten), lichamelijke en emotionele verwaarlozing van het kind en fysiek en psychologisch ouderlijk geweld. Door het gevoel tekort te schieten, gaan ouders dikwijls hun kinderen nog meer verwaarlozen, waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Impact lockdown

Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 moesten vele ouders verschillende ballen in de lucht houden terwijl ze ook minder tijd hadden voor zelfzorg. Experts van de universiteit van Louvain-La-Neuve ondervroegen 1.300 (Franstalige) ouders in België over de impact van de situatie. Het bleek dat de crisis voor meer stress zorgde bij 20% van de moeders en 15% van de vaders, wat hun symptomen van burn-out uiteraard verhoogde. Toch was de algemene balans niet negatief,  want ongeveer een op de drie ouders ervaarde minder druk tijdens deze periode, doordat er zoveel activiteiten buitenshuis wegvielen.

De studie toont ook aan welke ouders een hoger risico liepen. Ouders met adolescenten of kinderen met bijzondere noden hadden het een stuk zwaarder. Hetzelfde gold voor thuiswerkende ouders met een verhoogde werklast en werkloze ouders. De onderzoekers roepen beleidsmakers op om rekening te houden met de behoeften van deze risicogroepen.

Perfectie bestaat niet

De experts van Louvain-La-Neuve hebben verschillende tips voor ouders. Zo is het belangrijk om te zorgen voor voldoende structuur in de dagen, genoeg quality time en spontane activiteiten, heldere afspraken over onaanvaardbaar gedrag en regelmatige adempauzes om je eigen batterijen op te laden. Maak een goede takenverdeling met je partner als je die hebt, maar schakel indien mogelijk ook de kinderen in. Aanvaard dat je niet perfect bent, perfectie bestaat nu eenmaal niet.

Verder lezen
https://uclouvain.be/
https://www.burnoutparental.com/
https://www.healthline.com
https://www.nytimes.com
https://www.ipsnews.be
https://www.hln.be
https://www.demorgen.be

Bron: gezondheid.be

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER