Door de coronamaatregelen voelen meer ouders en kinderen zich enigszins tot erg eenzaam. Ook is het aantal gezinsleden dat zich gelukkig voelt, gedaald tijdens de crisis. Dit geldt met name voor moeders en kinderen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het YOUth-onderzoek.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het coronavirus. Niet alleen naar het virus zelf, maar ook naar wat het doet met onze samenleving. Hoe gaan ouders en kinderen om met een situatie als deze en wat is de invloed op de gezondheid en het welzijn van kinderen. Daarom is aan deelnemers van YOUth gevraagd extra vragenlijsten in te vullen, met vragen over gezondheid, aanpassingen thuis, op school en werk, en hoe ouders en kinderen dit ervaren.

De vragenlijsten zijn in de afgelopen periode 2x verstuurd, en worden ook de komende tijd nog verstuurd. Het YOUth-onderzoek had sinds het begin van de pandemie ongeveer 3.200 deelnemers verdeeld over twee groepen YOUth: YOUth Baby & Kind en YOUth Kind & Tiener. Allemaal kregen zij de vraag om deze extra vragenlijsten in te vullen. De eerste ronde vragenlijsten was in de periode van 23 april – 10 mei 2020, de tweede ronde was tussen 19 mei – 15 juni 2020.

Gevolgen door COVID-19

De grootste verandering tussen ronde 1 en ronde 2 was dat de scholen weer gedeeltelijk openden. Daarnaast konden meer moeders naar hun werk in ronde 2. Zowel in ronde 1 als in ronde 2 kwamen deelnemers uit beide groepen nauwelijks in aanraking met COVID-19. Binnen de familie heeft COVID-19 voor de meeste deelnemers gelukkig geen grote gevolgen gehad. Onder de deelnemers die wel gevolgen rapporteerden voor familieleden, was het meest voorkomend een ziek familielid of een familielid met minder inkomen.

In beide groepen was de meerderheid niet eenzaam vóór het ontstaan van de coronacrisis. Tijdens de crisis neemt het aantal personen dat zich enigszins eenzaam en erg eenzaam voelt toe. Een aantal deelnemers dat zich eenzaam voelt, voelt zich minder eenzaam na de eerste versoepelingen van de maatregelen.

Ook het aantal personen dat aangeeft gelukkig te zijn, daalt tijdens de crisis. En in de 2e helft van de crisis zijn meer moeders en kinderen ongelukkiger dan voor de crisis.

Niet geheel onverwacht heeft deze crisis voor kinderen de meeste invloed op school en het schoolwerk. Bovendien geven ouders aan dat kinderen sociale contacten missen. Voor ouders zorgt de crisis vooral voor veranderingen in het werk en levert het zorgen op. Zwangere deelnemers geven aan hoe de coronacrisis hun zwangerschap beïnvloedt.
Toch zijn er niet alleen negatieve veranderingen: deelnemers geven aan meer met elkaar thuis te zijn, meer rust te ervaren en meer tijd te hebben.

Lees verder over de onderzoeksbevindingen >>

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER