moeder raakt dochter aan op schouder

Wanneer de zorg voor het kind te zwaar wordt, gaan ouders op zoek naar een geschikte woonplek voor hun kind. Professionele hulpverleners vragen hen dan weleens om hun kind wat meer ‘los te laten’. Dit zijn niet de woorden die je als ouders wil horen. Het maakt dat ouders vaak met een rotgevoel naar huis gaan. Zij kunnen hierover nadenken en erover piekeren.

Maar wat zeggen professionele hulpverleners eigenlijk wanneer ze het over ‘loslaten’ hebben?

  1. Dat je je minder zorgen hoeft te maken over je kind?
  2. Dat je meer moet overlaten aan professionele hulpverleners?
  3. Dat je meer aan je kind moet overlaten?

En wat gebeurt er met ouders wanneer professionele hulpverleners het hebben over ‘loslaten’?

  • Ouders gaan twijfelen over hun gevoel. Moet ik nu ‘loslaten’ of juist vasthouden?
  • Het maakt ouders verdrietig dat ze na al die jaren zorgen los moeten laten. Ze voelen zich overbodig en vallen in een ‘gat’.
  • Het maakt ouders boos. Wanneer een professionele hulpverlener dat zegt. ‘Wat weet zij daar nu van’?
  • Vaak voelen ouders zich hierdoor niet gevoeld, gehoord en begrepen.

Kun je de woorden ‘los laten’ voorkomen?

Ja, ik denk het wel. Vaak hebben deze woorden ook te maken met onduidelijkheid over wat professionele hulpverleners en ouders doen ten aanzien van het kind. De verwachtingen zijn vaak niet duidelijk. Je zit dan in elkaars vaarwater te werken. Het is belangrijk om een duidelijke taakverdeling te hebben. Wat doet de professionele hulpverlener en wat doen de ouders?

Ook is het belangrijk om vertrouwen in elkaar te krijgen. Dit vraagt vooral aan het begin veel energie en tijd in elkaar steken en vooral eerlijkheid om elkaar te leren kennen. Tenslotte heb je één gemeenschappelijk doel en dat is het beste voor het kind. Blijf elkaar op de hoogte houden bij wat je doet en heb met regelmaat een gesprek met elkaar. Deel ook de momenten die juist goed gaan.

Mariëtte Reijn- van der Vinne,
betrouwbare clientbegeleider met passie
info@mariettereijn.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER