Meer dan 60% van de mensen die na echtscheiding aan een nieuw samengesteld gezin beginnen, gaat binnen vijf jaar alweer uit elkaar. Dit komt de ontwikkeling van kinderen veelal niet ten goede. Om deze onwenselijke situatie terug te dringen, is er een checklist ontwikkeld, bestaande uit 55 vragen. Aan de hand hiervan kan een nieuw paar inschatten hoe groot de kans op een succesvolle nieuwe start is.

Nanda Poulisse

De vragenlijst is samengesteld op basis van de problemen waar cliënten van Gezinspraktijk Gestel en leden van De Bewuste Stiefmoeders Community (een besloten Facebookgroep) tegenaan lopen. Deze checklist kunnen (aanstaande stief)ouders zelf, of samen met een hulpverlener, doornemen.

Vragenlijst

De vragen betreffen onder andere de partner, opvoedingsstijlen, communicatie, de relatie met de kinderen, de andere ouder, tijd voor jezelf en copingmechanismen.

Enkele van de vragen

  1. Zorgt je partner goed voor zijn kinderen? Kan hij dat zelf, ook zonder jouw hulp?
  2. Kun je zijn manier van omgaan met en opvoeden van de kinderen met hem bespreken zonder ruzie te krijgen?
  3. Is het voor hem en voor jou duidelijk dat een samengesteld gezin echt anders is dan een ‘gewoon’ kerngezin?
  4. Heb je een klik met zijn kinderen?
  5. Weet je wat zijn (en eventueel jouw) kinderen vinden van het idee dat jullie samen gaan wonen?
  6. Heeft hij dit zelf met zijn kinderen besproken, zonder jou erbij, zodat ze vrij zijn om echt te zeggen wat ze ervan vinden, en heb jij het zelf op die manier met jouw kinderen besproken als je die hebt?
  7. Is de moeder van zijn kinderen gewend aan de nieuwe situatie die ontstaan is na de scheiding en heeft ze haar weg weer gevonden?
  8. Gunt de moeder van de kinderen jouw partner een nieuw, gelukkig leven?

Vijftig keer ‘ja’

Wie alle vragen met ‘ja’ beantwoordt, moet er natuurlijk vol voor gaan. De kans dat een samengesteld gezin dan een succes wordt, is groot. Wel is het belangrijk dat (stief)ouders met elkaar blijven praten, elkaar erkenning geven voor wat lastig is en de tijd nemen voor zichzelf en elkaar. Mocht het toch nog moeilijk worden, dan is het goed om het niet te ver op te laten lopen en meteen hulp te zoeken.

Neem de tijd

Zien de (aanstaande stief)ouders het helemaal zitten, maar hebben de kinderen of hun andere ouder het nog erg moeilijk met de hele situatie, adviseer hen dan om nog een tijdje te wachten en de kinderen en hun andere ouder meer tijd te geven (1 á 2 jaar, afhankelijk van hoelang geleden de scheiding is). Zolang het verliefde stel niet in één huis woont, hebben ze wel de lusten, maar niet de lasten. Ze kunnen volop genieten van de tijd die ze samen hebben en intussen rustig een band opbouwen met de kinderen. Ook hun andere ouder kan dan langzaam aan het idee wennen en vertrouwen in de nieuwe partner krijgen.

Zeker als er puberende kinderen zijn die het niet zien zitten dat hun vader of moeder gaat samenwonen met een nieuwe partner, is het beter om te latten tot ze uit huis zijn. De biologische ouder doet er goed aan om hier wel het gesprek met hen over aan te gaan. Het nieuwe stel is bereid te wachten, maar niet tot de kinderen 30 zijn. Dus is het goed om af te spreken wanneer de kinderen op zichzelf gaan wonen en hen daarop voor te bereiden door hen te leren koken, omgaan met geld etc.

Breekpunten

Zijn er vragen die met ‘nee’ beantwoord worden, dan kun je mensen adviseren om de vragenlijst ook eens met hun partner door te nemen. Sommige kwesties zijn op te lossen met een betere voorbereiding, maar andere kwesties kunnen echt een breekpunt vormen. Als het gesprek hierover geen succes is, of als mensen het zelfs niet durven voeren, dan zegt dat al veel over de relatie. Samenwonen is dan niet zo’n goed idee.

Dit artikel is een korte weergave van een uitgebreide blog van Nanda Poulisse voor Ouders Centraal. Klik hier voor de volledige blog, met daarin alle 55 vragen.

Nanda Poulisse is orthopedagoog, gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een samengesteld gezin. Voor meer informatie, en voor meer blogs over stiefouderschap, zie: www.gezinspraktijkgestel.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER