moeder en zoon

Kinderen die het ouderlijk huis verlaten, laten vaak een leegte achter. Maar die leegte is maar tijdelijk blijkt nu. Kinderen die terugkeren, maken hun ouders er niet gelukkiger op, in tegendeel zelfs.

Tot die conclusie kwam een team wetenschapper van de School of Economics and Political Science in Londen na een grootschalig onderzoek bij 99.0000 mensen tussen 50 en 75 jaar met volwassen kinderen in zeventien verschillende Europese landen.  Uit de studie, gepubliceerd in het vakblad Social Science and Medicine, blijkt dat de levenskwaliteit van ouders daalt wanneer zogenaamde boomerang-kinderen opnieuw hun intrek nemen. De terugkomst van hun kroost zou voor de ouders in kwestie onder andere tot meer stress leiden omdat ‘het nieuwe evenwicht wordt verstoord’.

Verminderde levenskwaliteit

“Onze bevindingen tonen aan dat de thuiskomst gecorreleerd is met een verminderde levenskwaliteit van de ouders”, legt hoofdonderzoeker Marco Tosi uit. “Als kinderen het ouderlijke nest verlaten, genieten moeders en vaders van hun herwonnen onafhankelijk en zien we vaak dat hun relatie verbetert. Er ontstaat een ander evenwicht. Ze genieten van deze fase in het leven, vinden nieuwe hobby’s en activiteiten. Wanneer volwassen kinderen terug naar huis keren, wordt dat evenwicht verstoord.” Het fenomeen doet zich voor in alle onderzochte landen, al was het effect groter in protestantse dan katholieke landen.

Alle kinderen

De studie toonde eveneens aan dat er enkel sprake is van een negatieve impact wanneer alle andere kinderen reeds het ouderlijke nest hebben verlaten. Boomerang-kinderen die nog broers of zussen hebben onder moeders vleugels schaden met hun terugkomst niet het geluk van hun ouders.

Bronnen: hln.be / metrotime.be

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER