Er waait een verkoudheidsvirus door ons huis. Eén voor één worden we geveld, en kampen dan dagen met aanhoudende hoest en snijdende keelpijn. Mijn man en ik zijn niet zo goed in ziek zijn. We worden er geërgerd van: naar elkaar toe (je ziet de ander denken “ben je nou nog niet beter?”), maar ook naar onszelf. Zeker mijn man is er niet goed in, ziek zijn. Daar wordt hij flink ongeduldig van.

Ons vlindertje bleek zaterdagochtend de klos. Ik installeerde haar met een dekentje op de bank. Iets wat ik me uit mijn jeugd herinner als een fijn moment. Dat je ziek was, ingestopt en wel,  mocht je met een dekentje op de bank, meer televisie zien dan normaal en kreeg je thee met honing als je daar zin in had. Ons vlindertje beleefde dit moment echter heel anders. Ze protesteerde heftig: aankleden! Toen ik zei dat ze op de bank mocht liggen omdat ze ziek was, werd ze nog bozer: “Beter! Ik beter!” Geërgerd “beter” gebarend.

Als je kind gehandicapt is, is het altijd zoeken. Zoeken naar wat je kind bedoelt, zoeken naar het waarom van haar gedrag, zoeken naar de beste aanpak. Bij die zoektocht is steeds de vraag: is dit gedrag te verklaren door haar beperkingen of is dit gewoon haar karakter?

Ik begreep het niet. Het was toch duidelijk dat dit een fijn dagje op de bank werd? Bozig vroeg ze wanneer we muziek gingen maken. Die afspraak – met een andere moeder om samen met onze kinderen muziek te gaan maken – had ik echter af moeten zeggen. Omdat ze ziek is. Het leek erop dat het wijzigen van het weekendprogramma het probleem was. Zo verklaarde ik haar gedrag: haar beperkingen maakten dat zij deze wijziging van het programma moeilijk kon accepteren.

Maar toen ik mijn dochter aan het eind van een dagje ontspannen op de bank hangen naar bed bracht, gebaarde ze met grote stelligheid: “Morgen! Ik! Beter!”! Geen haar op haar hoofd die eraan dacht morgen opnieuw ziek te zijn.

Misschien waren het toch meer de ongeduldige genen van haar vader geweest…


© Leontien Sauerwein (www.leontiensauerwein.com)

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER