“Voordat je je eerste kind hebt gekregen, weet je niet hoe het is om kinderen te hebben”, vertelt de Vlaamse illustrator Judith Vanistendael in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen. “Niets bereidt je voor op het ouderschap.”

In het beeldverhaal Penelope van Judith Vanistendael vertrekt de moeder met dezelfde naam als de titel van het boek. Het verhaal is een omkering van Homerus’ Odyssee. Vanistendael gebruikte haar eigen verwachtingen, ervaringen en angsten in het boek. “Penelope houdt heel erg van haar dochter. Maar ze besluit dat ze beter is in iets anders dan in het opvoeden van haar dochter. Haar partner is daar veel beter in. Dus besluit ze te vertrekken.”

“Ik heb heel zelf lang de angst gehad dat ik mijn kinderen zou achterlaten. Dat ik weg zou gaan. Want ik ben heel erg geschrokken van het krijgen van kinderen”, vertelt de illustrator. “De beslissing ‘ik wil een kind’ was vanzelfsprekend, en zwanger worden ook. Maar toen mijn dochter er was, schrok ik toch echt even.”

Over Penelope

Penelope is vrouw, moeder en chirurg. Terwijl thuis haar dochter worstelt met de ablatief en met haar puberteit, redt Penelope levens in een veldhospitaal in Aleppo. Maar in de bikkelharde oorlogsrealiteit verliest ze ook patiënten, loopt ze trauma’s op, en merkt ze dat ze haar roeping steeds moeilijker verzoend krijgt met haar gezin.

Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast.

Bron: nporadio1.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER