Een kind met een of andere vorm van autisme betekent voor de ouders over het algemeen een extra zorg en veel opvoedstress. De aanwezigheid van een autismegeleidehond kan leiden tot minder stress bij de ouders en een verbetering in het gedrag van het kind. Daardoor verbetert de kwaliteit van leven in de gezinnen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit. Al een groot aantal jaren worden speciaal opgeleide honden in gezinnen met een jong kind met autisme. Dat gebeurt na zorgvuldige selectie en matching door KNGF-geleidehonden.

Marie-José Enders, Inge Noback en Theo Verheggen hebben nu onderzocht welk effect de aanwezigheid van een autismegeleidehond heeft op het gezin. Een eerste pilotstudie van 25 gezinnen liet al positieve effecten zien op het gebied van toegenomen veiligheid van het kind en toegenomen levenskwaliteit van kind en gezin. Inmiddels zijn ook de eerste resultaten van een vervolgonderzoek beschikbaar.

Komst autismegeleidehond

Waar voor de komst van de hond de opvoedstress bij de ouders hoog tot zeer hoog was, bleek die stress een jaar na de komst van de hond flink te zijn afgenomen. De ouders voelen zich competenter, kunnen de situatie beter aan en zijn minder depressief. Ook bij de kinderen zijn er verbeteringen zichtbaar. Ze konden beter contact maken met anderen, konden zich beter oriënteren in tijd, ruimte en plaats en ze raakten minder overstuur bij veranderingen.

Zelfredzaamheid en verbeelding

Al in het eerste half jaar waren er grote veranderingen te zien in het gedrag van het kind, maar dan vooral in situaties waarin de hond aanwezig was. Als de hond niet aanwezig was, waren in het gedrag op een paar uitzonderingen nagenoeg geen veranderingen zichtbaar. Na een jaar waren de eerder vastgestelde positieve effecten in de situatie met hond nog steeds aanwezig. Bovendien bleek in alle situaties, met én zonder hond, de zelfredzaamheid en de verbeelding toegenomen te zijn, terwijl woede-uitbarstingen en herhalingsgedrag waren afgenomen.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER