Ellen Schep laat met haar promotieonderzoek zien hoe gezinshuisouders en adolescenten dagelijks met elkaar converseren en hoe sensitiviteit en responsiviteit zichtbaar worden in hun interactie. Deze vorm van interactie-analyse binnen de setting van gezinshuizen is niet eerder gedaan. Daarnaast laat Schep zien hoe dagelijkse gesprekken lopen en hoe gespreksdeelnemers op subtiele wijze op elkaar reageren. Daarmee laten ze  zien hoe ze de uitingen van de andere gespreksdeelnemer interpreteren.

Gezinshuizen zijn een veelbelovende vorm van jeugdzorg. Er is echter nog weinig onderzoek naar deze hulpvorm gedaan. Het doel ervan is om jeugdigen tot hun 18e op te voeden in het gezinshuis. Helaas wordt dit doel niet altijd gehaald. Veel plaatsingen worden voortijdig afgebroken doordat probleemgedrag van adolescenten niet meer hanteerbaar is voor de gezinshuisouders. Eén van de redenen hiervoor is de complexiteit van het aangaan en onderhouden van een hechtingsrelatie met jeugdigen in de adolescentieperiode. Bij gezinshuisouders is veel kennis over hechting, tegelijk hebben zij ook vragen over hoe hechting zich voordoet in hun alledaags contact met de jongeren. Ook in literatuur is veel geschreven over hechting, maar voornamelijk over hechting bij het jonge kind en veel minder over hechting in de adolescentiefase.

Ellen Schep doet in haar proefschrift verslag van haar onderzoek naar hoe hechting zichtbaar wordt in de interactie tussen gezinshuisouders en adolescenten in een gezinshuis. Sensitiviteit en responsiviteit zijn de belangrijke elementen voor het aangaan en onderhouden van een hechtingsrelatie. Daarom is in dit proefschrift in vier deelstudies onderzocht hoe gezinshuisouders en adolescenten met elkaar converseren en hoe sensitiviteit en responsiviteit in deze dagelijkse interactie zichtbaar wordt.

Het onderzoek is gefinancierd door NWO.

A conversation analytic study on dinner conversations with adolescents in family-style group care >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER