Op het mini-symposium ‘Ouders ervaren en deskundig’ stonden onlangs achttien ouders van zorgintensieve kinderen met hun verhaal op het podium. Zij zijn de nieuwe ambassadeurs die ervaringskennis van ouders onder de aandacht van zorgprofessionals gaan brengen.

Vaak ligt de focus van zorgprofessionals op wat de kinderen nodig hebben en blijft het ouderperspectief onderbelicht. De achttien ambassadeurs vertelden wat het grootbrengen van deze kinderen vergt van ouders en gezin.

Kwetsbare kinderen verdienen sterke ouders

Het symposium markeerde de afronding van de training die de Stichting Ovaal ontwikkelde om de ervaringskennis van ouders voor het voetlicht te brengen. Motto van de stichting is ‘Kwetsbare kinderen verdienen sterke ouders’.

Naast theorie over de psychologie van ouderschap was er aandacht voor het vormgeven en onderbouwen van ieders persoonlijke verhaal. Zodat de cursisten hun verhalen professioneel en deskundig in kunnen zetten. Bijvoorbeeld in het contact met professionals in zorg en welzijn, het bedrijfsleven, bij beleidsmakers van gemeenten of met andere ouders.

Reacties positief

Het publiek in de zaal was divers. Er waren hulpverleners, raadsleden en leerkrachten en maar ook mensen van MEE, CJG, CCE, patiëntenorganisaties, wijkteams en samenwerkingsverbanden. Een greep uit de reacties: ‘Dank jullie wel voor deze indrukwekkende dag’, ‘Jullie hebben me ontzettend geraakt en tot nadenken aangezet’, ‘(…) enorm genoten van alle verschillende vormen van presenteren’, ‘Veel meer mensen zouden hiervan kennis moeten nemen’. De deelnemers zijn dan ook allen met vlag en wimpel geslaagd voor de training.

Ervaringsdeskundige ouders

Zoek je een ervaringsdeskundige ouder om mee te denken hoe je als organisatie oudervriendelijk te werk gaat? Zoek je een gastspreker voor een bijeenkomst? Wil je een ouderraad of familie-adviesgroep starten en dat samen met een ouder doen? Neem voor een juiste match met een getrainde ervaringsdeskundige ouder contact op met Stichting Ovaal. Mail naar info@stichtingovaal.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER