Het voorkomen van behandeluitval is een belangrijke uitdaging in de zorg aan gezinnen met ernstige en meervoudige problemen. Het aantal trajecten dat te vroeg eindigt is heel groot. VIGO bundelt kennis om kwetsbare gezinnen aan boord te houden voor zolang ze hulp nodig hebben. Handvatten, tips en instrumenten zijn gebundeld in de publicatie ‘In verbinding: behandeluitval voorkomen door een sterke alliantie met jeugdigen, ouders en gezinnen’.

Behandeluitval is aan de orde zowel als het gaat om kwetsbare gezinnen met intensieve ambulante ondersteuning. Maar ook als het gaat om gezinnen waarvan kinderen (tijdelijk) uit huis zijn geplaatst en residentiële zorg of pleegzorg krijgen. Het aantal trajecten dat te vroeg eindigt is namelijk groot. Behandeluitval belemmert efficiënte en effectieve hulp en kan negatieve gevolgen hebben voor betrokken jeugdigen, ouders, gezinnen en professionals.

Een goede alliantie

In de publicatie van VIGO, gebaseerd op wetenschappelijke en praktijkkennis, wordt een aanzet gegeven om behandeluitval te voorkomen. Daartoe zijn factoren van invloed op behandeluitval in beeld gebracht. Uit de literatuurstudie die hiervoor is gedaan, blijkt dat de meeste factoren (in)direct te maken hebben met de samenwerkingsrelatie tussen gezinsleden en professionals, oftewel ‘de alliantie’. Daarom is het waardevol te weten wat een goede alliantie is en hoe die in de praktijk kan worden bereikt.

Tips vanuit de praktijk

Professionals van VIGO, van gedragswetenschapper tot pedagogisch medewerker in jeugdzorg ambulant, pleegzorg, residentieel, GGZ en CCE, hebben hun bijdrage aan de publicatie geleverd. Zij geven handvatten voor het realiseren van een goede alliantie. In de publicatie staan ook tips en instrumenten om de alliantie tijdens het jeugdhulptraject te evalueren.

Download de publicatie In Verbinding: Behandeluitval voorkomen door een sterke alliantie met jeugdigen, ouders en gezinnen.

Bron: vigogroep.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER